annemarie.dekruijk@hdkbv.nl
030 688 19 07
Facebook
HdK Logo ©
  • Home
  • Diensten
  • Projecten
    • Civiele Techniek
    • Glasvezelblazen
    • Lassen en monteren
  • Werken bij
  • Ons team
  • Contact

Uitbreiding glasvezelnetwerk

Glasvezel blazen in Woerden

Netwerkuitbreiding Woerden

Op 8 mei 2020 zijn wij begonnen met het uitbreiden van het datanetwerk bij een klant in Woerden. We begrijpen goed dat als je eenmaal gewend bent aan glasvezel, je niet meer anders wil. Het blazen van de ‘nieuwe’ glasvezelkabels hebben we gedaan in bestaande mantelbuizen onder de grond, wat het mogelijk maakte om de klant te voorzien van extra glasvezel netwerkaansluitingen.

Locatie: Woerden
Provincie: Utrecht
Disciplines: Blazen en lassen

Wat we allemaal doen

  • Wij blazen enkele tot honderden meters.
  • Rechten stukken, hobbels en bochten zijn geen probleem.
  • Millimeter buisjes of centimes buizen? Wij hebben alle middelen in huis.
  • Nieuwe verbinding aanleggen of netwerk uitbreiden? Het kan allemaal.

Het blazen

Voordat de glasvezelkabel geblazen wordt, zijn er eerst nog twee andere handelingen die verricht moeten worden, namelijk: graven en het blazen van ducts in de grond. Stel dat er spraken is van een buis die onder de weg door moet lopen, kunnen wij dit laten bogen of boren door een extern bedrijf. Daarnaast kan het ook zijn dat er al bestaande mantelbuizen in de grond liggen waar we gebruik van kunnen maken, om zo aan de andere kant van de weg te komen.

De blauwe 40 mm buis die gelegd wordt tijdens het graven is de geleiden buis waar wij de ducts later door heen wordt blazen tot het eind punt is bereikt. Dit kunnen diverse soorten ducts zijn.

Voordat de glasvezelkabels geblazen kan worden, moet er eerst een geleidenbuis in de grond worden gelegd.  (Omdat we tijdens dit project te maken hebben met een uitbereiding van het glasvezelnetwerk, lag de geleidenbuis al in de grond.) Dit is de grote blauwe buis in de grond die je in de video terug ziet komen. 

Als de geleidenbuis op zijn plek ligt, worden de ducts in de buis geblazen, waar uiteindelijk de glasvezelkabels in komen. Deze zijn ook genummerd door middel van cijfers en kleuren zodat we de kabels kunnen onderscheiden. Daarnaast zorgen de ducts ervoor dat de glasvezelkabels beschermt en geïsoleerd zijn tegen vocht en vuil.

De geleidenbuis kun je zien als een mantel die de ducts op zijn plek houdt. Door de geleidenbuis voorkomen we dat er honderden losse gekleurde buizen in de grond lopen.

In deze video zit de glasvezel verstopt in de dunne blauwe kabel. Deze wordt geblazen in de witte duct.

Het eerste stukje wordt met de hand erin geschoven waarna de microjet, (het blaasapparaat), het werk overneemt. Omdat we voor dit project te maken hebben met een uitbereiding van een bestaand netwerk, kun je goed zien uit hoeveel kabels zo’n ducts kan bevatten, kun je na gaan uit hoeveel kabels het gehele glasvezelnetwerk eigenlijk bestaat. Al die ducts verzamelen zich in de geleidenbuis naar hun eindpunt.

Project foto's

Bij blazen is het belangrijk dat alle facetten goed worden uitgevoerd. Zo borduren wij door op het netwerk wat er al bestaat en vullen wij dit zorgvuldig aan moet nieuwe glasvezel bekabeling.

DSC_0140
DSC_0139
IMG_3509
DSC_0163
IMG_3511
HdK Glasvezel ©
© HdK Glasvezel blazen Intersport Woerden
HdK Glasvezel blazen ©
Project-blazen-5
© HdK Glasvezel blazen Intersport Woerden
HdK-glasvezel-blazen ©
© HdK Glasvezel buisje
Vorige
Volgende
Bekijk project

Andere projecten

Bekijk hier onze andere projecten

Graven & Leggen: Meterslange sleuf onder de snelweg bij Driebergen

Bekijk project

Lassen & Monteren: Netwerkaansluiting Utrecht

Bekijk project
Algemene voorwaardenPrivacy Statement
© 2021 HdK Kabel- en Montagewerken B.V