Het graven
De eerste stap van het aanleggen van glasvezel is het graven van een gat of sluif in de grond, deze werkzaamheden vallen onder: Civiele techniek.
Graafwerkzaamheden zijn nodig om nieuwe buizen in de grond te plaatsen of bestaande buizen op te graven en aan te vullen met nieuwe netwerken. Daarna volgen andere processen om de glasvezel tot stand te laten komen. Benieuwd naar de andere processen die komen kijken bij de aanlag van glasvezel Bekijk dan een van onze andere projecten.
Glasvezel wordt in verschillende buizen onder de grond gelegd maar om daar te komen moet er soms flink wat gegraven worden. Niet zo zeer diep in de grond, maar soms wel lange afstanden.
We hebben dit project opgedeeld in twee fases. We zijn begonnen met graven bij de zendmast (fase 1) tot aan de weghelft waar de bestaande buis zich bevindt. Omdat we werkten bij een drukke weg, hebben we voor de veiligheid na het graven van fase 1, meteen een geleidenbuis in de sleuf geplaatst en deze weer dicht gemaakt. Zodat de situatie snel weer veilig was.
Fase 2 van dit project was het afgraven van de sleuf tot aan de bestaande buis. Je kan in de bovenstaande video goed zien dat we ervoor kiezen om te graven met een smalle bak. Dit doen we om in een zo recht mogelijke lijn de sleuf te graven, zonder daar onnodige grond bij mee te nemen.
Ook toen het graafwerk van fase 2 er op zat, hebben we meteen de geleidenbuis in de sleuf geplaatst en gekoppeld aan de geleidenbuis van fase 1. Om vervolgens de sleuf weer dicht te maken.
Doordat we meteen de twee geleidenbuizen, van fase 1 en fase 2 aan elkaar hebben gekoppeld, heb je één rechtstreekse verbinding van de zendmast, onder de snelweg door naar de aansluiting. Dit maakt het mogelijk om straks, in het vervolg van dit project, in één keer de geleidenbuis te vullen met de ducts en de glasvezel. En hoeven de blaaswerkzaamheden niet opgedeeld te worden in twee keer.
In totaal hebben we tijdens deze klus zo’n 400 meter gegraven en ruim 2100 meter geblazen.